Ślimak winniczek

Ślimak winniczek

Winniczek to największy lądowy ślimak w Polsce, średnica muszli przeciętnie ok. 5 cm. Bywa eksportowany z Polski do Francji, gdzie uważany jest za przysmak. W niektórych rejonach Polski, z powodu nadmiernego eksportu, stał się gatunkiem rzadkim. Żywi się świeżymi liśćmi, stąd często uważany za szkodnika ogrodów.

Ślimak winniczek

Ślimak winniczek (Helix pomatia) jest największym ślimakiem mającym skorupę w Polsce. Muszla jest jasnobrązowa, często z ciemniejszymi pasami. Jest jadalnym ślimakiem. Polska jest jednym z głównych eksporterów tego gatunku ślimaka. Winniczki jada się we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Jest szkodnikiem w winnicach i ogrodach.
Nazwa gatunku: Ślimak winniczek (Helix pomatia)
Nazwy obce
angielska: Burgundy snail, Roman snail, edible snail niemiecka: Weinbergschnecke czeska: Hlemýžď zahradní francuska: Escargot de Bourgogne hiszpańska: Caracol romano
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak; Azja - nie; Afryka - nie; Ameryka Północna - nie; Ameryka Południowa - nie; Ameryka Środkowa - nie; Australia - nie; Antarktyda - nie;
Długość: 50 mm
Maksymalna długość życia: 7 lat.
Występowanie i środowisko Europa Południowa i Środkowa. Pospolity w Polsce na terenie całego kraju. Tryb życia i zachowanie Jesienią winniczki wykopują dołek lub zakopują się w ściółce. Skorupę, w której chowają się na zimę zamykają tak zwaną epifragmą. Wiosną odrzucają wieczko.

Informacje

Węglowodany na 100 g

Białko na 100g