Maślak

Maślak

Maślak zwyczajny (Suillus luteus), inaczej borowik maślak lub maślarz, to grzyb jadalny należący do rodziny borowikowatych. Maślak zwyczajny jest jednym z najpopularniejszych grzybów. Jednak nie ceni się go ze względu na właściwości i wartości odżywcze. Jak większość grzybów, składa się głównie z wody i zawiera niewielkie ilości substancji odżywczych. Maślak jest pożądany ze względu na wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne, dzięki którym nawet najskromniejsza potrawa może zostać zamieniona w prawdziwy przysmak.

Maślak

Kapelusz średnicy 40 do 150 mm. Barwy jasnobrązowej, brązowej, ciemnobrązowej, czasem żółtobrązowy, ochrowy, rzadziej z odcieniem szarym lub oliwkowym, na starość zwykle jaśniejszy. W kształcie półkulisty, następnie wypukły, z wiekiem rozpostarty, grubomięsisty. Powierzchnia gładka i lepka, w czasie suszy wyschnięta, błyszcząca, drobno żyłkowana w kierunku promienistym. Skórka bardzo łatwo daje się oddzielić od miąższu. Brzeg ostry..

Trzon długości 30 do 110 mm i grubości 10 do 25 mm. W kolorze jasnożółty, złotawy, u szczytu jasnocytrynowy, poniżej brudno-szaro-brązowawy. Powierzchnia nad pierścieniem usiana drobnymi żółtawymi ziarenkami, które z wiekiem brązowieją. W kształcie cylindryczny, ku podstawie nieco zgrubiały, pełny, z błoniastą osłoną - pierścieniem.

Miąższ miękki, soczysty, trochę wodnisty. W kolorze białawy, później kremowy, żółtawy, nad rurkami cytrynowo żółtawy, w trzonie lekko płowy, niezmienny. Smak łagodny, zapach słaby, nieznaczny.

Zarodniki elipsoidalno-wrzecionowate, gładkie, bladożółte, do ochrowo-żółtawych, o wymiarach 7-11 x 2,5-4 µm. Wysyp świeży - barwy rdzawo-ochrowej, wyschnięty – ochrowo-żółtawy.

Występowanie: Na ziemi w lasach iglastych, zwykle sosnowych. Bardzo pospolity, z wyjątkiem wyższych położeń górskich. Od maja do listopada.