Jagoda

Jagoda

Jagoda – to roślina należąca do rodziny wrzosowatych. Zazwyczaj rozsiewana jest przez zwierzęta oraz ptaki. Można ją zbierać od lipca do początku września. Można je jeść na surowo, jak również dodawać do ciast, deserów, nadziewać nimi pierogi czy też bułki drożdżowe.

Jagoda

Jagoda (łac. bacca) – owoc o mięsistej, niepękającej owocni, zbudowanej z zewnętrznego egzokarpu oraz zmięśniałego mezokarpu, wypełniającego całe wnętrze owocu. Cechą charakterystyczną jagody jest brak endokarpu. Bezpośrednio w mezokarpie znajdują się liczne (rzadko jedno) nasiona[1]. Jagoda może składać się głównie z łożyska, co ma miejsce u pomidora[2]. Jednonasienną jagodą jest daktyl[1] i awokado, uważane przez innych za pestkowca.Wyróżniane są też modyfikacje typu jagoda. Jedną z nich są owoce roślin cytrusowych określane jako hesperidium. U tych roślin owoc powstaje z zalążni zrośniętej z wielu owocolistków. W takich owocach egzokarp jest spoisty i zawiera liczne gruczoły wydzielnicze. Mezokarp jest gąbczasty a endokarp wytwarza gąbczaste woreczki wypełnione sokiem. Drugim rodzajem modyfikacji typu jagoda są owoce dyniowatych. Mezokarp jest niejednorodny, składa się z kolenchymy, sklerenchymy, miękiszu, mięsistej parenchymy oraz soczystej parenchymy. W niektórych owocach dyniowatych wykształca się także peryderma[2]. Wykształcanie soczystej owocni stanowi przystosowanie do zoochorii.

Informacje

Węglowodany na 100 g

Białko na 100g