Ślimak winniczek
Winniczek to największy lądowy ślimak w Polsce, średnica muszli przeciętnie ok. 5 cm. Bywa eksportowany z Polski do Francji, gdzie uważany jest za przysmak. W niektórych rejonach Polski, z powodu nadmiernego eksportu, stał się gatunkiem rzadkim. Żywi się świeżymi liśćmi, stąd często uważany za szkodnika ogrodów.
Ślimak winniczek
Ślimak winniczek (Helix pomatia) jest największym ślimakiem mającym skorupę w Polsce. Muszla jest jasnobrązowa, często z ciemniejszymi pasami. Jest jadalnym ślimakiem. Polska jest jednym z głównych eksporterów tego gatunku ślimaka. Winniczki jada się we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Jest szkodnikiem w winnicach i ogrodach.
Występowanie i środowisko
Europa Południowa i Środkowa. Pospolity w Polsce na terenie całego kraju.
Tryb życia i zachowanie
Jesienią winniczki wykopują dołek lub zakopują się w ściółce. Skorupę, w której chowają się na zimę zamykają tak zwaną epifragmą. Wiosną odrzucają wieczko.
Nazwa gatunku: Ślimak winniczek (Helix pomatia)
Nazwy obce
angielska: Burgundy snail, Roman snail, edible snail
niemiecka: Weinbergschnecke
czeska: Hlemýžď zahradní
francuska: Escargot de Bourgogne
hiszpańska: Caracol romano
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Długość: 50 mm
Maksymalna długość życia: 7 lat.